در سال های اخیر بحث درباره گرم شدن زمین و ذوب شدن یخ های قطبی بسیار مورد توجه بوده است. اما ظاهراً موضوع جدی تر از مستند ها و مطالب منتشر شده در رسانه ها است. در این مطلب نگاهی به وضعیت یخ های قطبی و پیامد های علمی آن خواهیم انداخت.
دانشمندان دانشگاه های لیدز، ادینبورگ و کالج لندن برای شناسایی تأثیر گرم شدن کره زمین، عکس های ماهواره ای رودخانه های یخ، کوه ها و یخچال ها را بین سال های ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار داده اند. مقاله مروری آن ها در مجله Cryosphere Discussions منتشر شده است.
این گروه این فقدان را حیرت انگیز تلقی کردند و دریافتند که ذوب شدن یخچال های طبیعی و ورقه های یخ می تواند باعث افزایش چشمگیر سطح دریاها شود که احتمالاً تا پایان قرن حاضر به حدود یک متر خواهد رسید. پروفسور اندی شِفِرد، مدیر مرکز مشاهده و مدل سازی قطبی در دانشگاه لیدز به گاردین گفته است که برای درک موضوع در نظر بگیرید که هر سانتی متر افزایش سطح دریاها بدین معنی است که حدود یک میلیون نفر به دلیل کم ارتفاع بودن محل زندگی خود آواره خواهند شد.
اثرات دیگر
از بین رفتن چشمگیر یخ می تواند عواقب شدید دیگری نیز داشته باشد، از جمله اینکه باعث به هم خوردن سلامت بیولوژیک آب های قطب شمال و جنوب می شود و موجب کاهش توانایی سیاره ما در بازتاب اشعه نور خورشید به فضا خواهد شد. دانشمندان تأیید کرده اند که این یافته ها با بدترین پیش بینی های هیئت بین دولتی تغییر اقلیم (IPCC) مطابقت دارد. در گذشته محققین مناطق به خصوصی مانند قطب جنوب یا گرینلند که در آن ها یخ در حال ذوب شدن است را مورد مطالعه قرار داده بودند. به گفته شِفِرد، این اولین بار است که یک نفر به تمام یخ هایی که در سرتاسر کره زمین در حال ناپدید شدن است، نگاه می کند. چیزی که به آن پی بردیم، متحیرمان کرد.
این گروه نوشت؛ می توان گفت تردیدی نیست که از بین رفتن یخ های کره زمین نتیجه مستقیم گرم شدن آب و هوا است. این یافته ها یک هفته پس از آن که دانشگاه ایالت اوهایو متوجه شود که ورقه ی یخی گرینلند ممکن است به مرحله غیر قابل بازگشت رسیده باشد، منتشر شده است. به گفته محققان، بارش برف که هر ساله این یخچال های طبیعی را پُر می کند، دیگر نمی تواند با سرعت ذوب شدن آن مقابله کند. این بدین معنی است که ورقه یخی گرینلند حتی اگر دمای جهانی دیگر بالاتر نرود نیز به ذوب شدن ادامه خواهد داد. ورقه یخ گرینلند دومین بدنه یخی بزرگ در جهان است. براساس یک تحقیق در ناسا، سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ گرم ترین دهه ی ثبت شده تا کنون هستند.
منبع: Science Alert