گاهی اوقات، ممکن است با دوربین تلفن هوشمند عکسی بگیرید که به نظرتان عالی است، اما بعداً متوجه می شوید که همه چیز عکس تار است. اگر این اتفاق زیاد برای شما پیش می آید، بیایید نگاهی به دلایل احتمالی آن بیندازیم.
شما در نور کم عکس می گیرید
دوربین گوشی های هوشمند حسگرهای تصویر بسیار کوچکی دارند، که این یعنی برای درست گرفتن عکس ها به نور تقریباً زیادی نیاز دارند. شب هنگام، عصر یا حتی در یک روز ابری و در فضای بسته، میزان نور در دسترس گوشی هوشمند شما برای گرفتن عکس های مناسب کافی نیست. بنابراین، گوشی شما دست به سازگار کردن خودش می زند. اولین کاری که انجام می دهد، افزایش ISO (میزان حساسیت حسگر) است که باعث می شود برای گرفتن عکس به نور کمتری نیاز باشد. در عمل این کار میزان نویز دیجیتال را نیز افزایش می دهد. اگر عکس های شما به جای تار بودن، زبر (مثل عکس بالا) به نظر می رسند، احتمالاً همین اتفاق افتاده است. سازگاری دیگری که تلفن هوشمند شما انجام خواهد داد، استفاده از شاتر با سرعت پائین تر است. این یعنی زمان گرفتن عکس ها طولانی تر می شود تا نور بیشتری به حسگر برسد. متأسفانه، سرعت پائین شاتر به این معنی است که اتفاق های دیگری نیز ممکن است رخ دهد.
دستتان تکان خورده است
سرعت پائین شاتر، مثلاً یک چهارم ثانیه، به این معنی است که دوربین وقت کافی برای ثبت تکان هایی که دست می خورد را نیز دارد، حتی اگر کمی لرزش باشد. می توانید در عکس بالا یک مثال واضح از این مسئله را ببینید. البته اکثر اوقات این نوع از تاری بسیار ضعیف و کم است اما همچنان این مسئله یکی از دلایل رایج تاری عکس ها در فضای بسته یا کم نور است. حتی لمس دکمه شاتر هم می تواند لرزش کافی برای تار شدن عکس را ایجاد کند. این نوع تاری در صورت عکس گرفتن در فضای روشن و باز زیاد اتفاق نمی افتد زیرا تلفن هوشمند شما تحت آن شرایط از شاتر با سرعتی استفاده می کند که از این مسئله جلوگیری می نماید.
در زمان گرفتن عکس چیزی تکان خورده است
حتی اگر شما دست های خود را کاملاً ثابت نگه دارید، اگر چیزی (یا کسی) در زمان گرفتن عکس تکان بخورد، نتیجه تار می شود. برای مثال، مردی که در تصویر بالاست، در زمان گرفتن عکس کمی تکان خورده است اما همین مسئله کافی است تا نتیجه خراب شود. اگرچه این موضوع در نور کم هم رایج است، اما می تواند در صورت حرکت سریع سوژه نیز رخ دهد. به عنوان مثال، اگر شما بخواهید از ماشین مسابقه ای که در حال رد شدن است عکس بگیرید، فارغ از خوب بودن نور، نتیجه به احتمال زیاد تار خواهد بود.
بزرگ نمایی بیش از حد است
بزرگ نمایی دو نوع است:
اوپتیکال: در این حالت لنز اجسامی که دور هستند را به صورت فیزیکی بزرگ می کند. این همان کاری است که لنزهای تله فوتو در تلفن های هوشمند انجام می دهند.
دیجیتال: در این حالت به جای اینکه گوشی هوشمند شما اشیاء را بزرگ نمایی کند، آن ها را بُرش می دهد. با این کار به نظر می رسد که شما عکس را بزرگ کرده اید، اما در واقع فقط داده های تصویر را دور ریخته اید.
برای مثال آیفون ایکس اِس لنز هایی با دو برابر بزرگ نمایی اوپتیکال و لنز تله فوتو دارد. با این حال، این گوشی بزرگ نمایی دیجیتال ۱۰ برابری نیز دارد که عکسی از لنز تله فوتو را می گیرد و با بُرش آن بزرگ نمایی واقعاً زیادی ایجاد می کند. مسئله این است که چون داده های تصویری اضافه در زمان بزرگ نمایی وجود ندارد، کیفیت عکس کاهش پیدا می کند. این کار مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد، مثلاً اثر لرزش دست شما را از چیزی که هست واضح تر می کند.
یک لکه روی لنز است
گاهی اوقات مشکل اصلی نحوه گرفتن عکس نیست بلکه مسئله کثیفی لنز است. اگر آب، چربی پوست، خاک، عرق یا هر چیز دیگری روی لنز دوربین گوشی هوشمند شما وجود داشته باشد، روی عکس هایتان تأثیر خواهد گذاشت. در تصویر بالا مقداری از رطوبت موجود در مِه روی لنز نشسته و به همین خاطر عکس تار شده است.
دوربین شما فوکوس خود را از دست داده است
اگر چه این مورد به طور خاص مربوط به طراحی دوربین تلفن های هوشمند نیست، اما ممکن است تاری عکس شما به دلیل از دست رفتن فوکوس دوربین باشد. دوربین تلفن های هوشمند طوری تنظیم شده است که روی قسمت غالب عکس فوکوس کند. به همین دلیل است که در یک عکس دست جمعی همه خوب به نظر می رسند اما گرفتن یک عکس پرتره با پس زمینه ی تار بدون استفاده از ترفندهای نرم افزاری غیرممکن است. با این حال، دوربین گوشی های هوشمند باز هم باید لنز را فوکوس کند، حتی اگر نیازی به تنظیم زیاد آن نباشد. به عنوان مثال، اگر شما قبلاً روی چیز نزدیکی فوکوس کرده باشید و سعی کنید قبل از اینکه دوربین فرصت فوکوس مجدد را پیدا کند عکس دیگری بگیرید، دوربین کمی از فوکوس خارج می شود. همچنین دوربین تلفن هوشمند شما اگر به طور تصادفی روی چیز اشتباهی فوکوس کند نیز همین مسئله پیش خواهد آمد. مثلاً شما می خواهید از یک اسب تک شاخ عکس کلوزآپ بگیرید، اما دوربین مثل تصویر بالا روی پس زمینه فوکوس می کند.
عکس از شبکه های اجتماعی گرفته شده است
شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک و اینستاگرام کیفیت تصاویر بارگذاری شده توسط شما را جهت صرفه جویی در پهنای باند و زمان مورد نیاز جهت بارگذاری، کاهش می دهند. متأسفانه این بدین معنی است که اگر شما عکسی که قبلاً در شبکه های اجتماعی ارسال کرده اید را مجدداً دانلود کنید، ممکن است کیفیت آن وحشتناک باشد. این اتفاق حتی اگر نسخه اصلی عکس روی گوشی شما عالی به نظر برسد نیز ممکن است رخ دهد.
چگونه جلوی گرفتن عکس های تار در تلفن های هوشمند را بگیریم
دلیل تار بودن عکس های شما هرچه که باشد، می توانید اقداماتی انجام دهید تا از رخ دادن مجدد آن ها در آینده جلوگیری نمائید:
۱- در بهترین نور ممکن عکس بگیرید: عکس گرفتن در نور کم مشکلات زیادی را به وجود خواهد آورد. پس بهترین راه این است که تا حد ممکن از نور بد دوری کنید. در فضای باز یا در محیط های بسته ای که نور خوبی دارند عکاسی کنید.
۲- دست هایتان را ثابت نگه دارید: اگر دست های شما تکان بخورد، عکس تار خواهد شد. بازوهای خود را محکم به بدنتان بچسبانید و گوشی را هم تا حد ممکن ثابت نگه دارید. اگر سه پایه ی تلفن هوشمند دارید، هر وقت می توانید از آن استفاده کنید یا فقط گوشی خود را مقابل چیزی قرار دهید.
۳- سوژه های خود را راهنمایی کنید: اگر در حال گرفتن یک عکس دسته جمعی هستید، از همه بخواهید که تا حد ممکن بی حرکت باشند.
۴- از سوژه های با سرعت بالا دوری کنید: حتی در بهترین شرایط نیز نتیجه این عکس ها همیشه تار است.
۵- از حالت متوالی (Burst mode) استفاده کنید: اگر در یک زمان کوتاه بیش از یک عکس بگیرید، شانس مرتب بودن همه چیز در حداقل یکی از این عکس ها را افزایش خواهید داد. همچنین این کار از زدن دکمه شاتر جلوگیری و در نتیجه لرزش های دست را نیز کاهش می دهد.
۶- بیش از حد بزرگ نمایی نکنید: مقدار کمی بزرگ نمایی دیجیتال احتمالاً قابل تشخیص نیست اما بزرگ نمایی بیش از حد کاملاً مشخص است.
۷- روی سوژه خود ضربه بزنید تا بر روی آن فوکوس شود: فوکوس خودکار در تلفن های هوشمند شما ممکن است گاهی اوقات در انتخاب سوژه اشتباه کند.
۸- لنز دوربین را تمیز کنید: پارچه عالی است اما دستمال کاغذی هم مناسب است.
۹- گوشی خود را به حالت دستی در آورید: اگر واقعاً شرایط عکاسی دشوار است، می توانید سرعت شاتر و ISO را به دلخواه تنظیم کنید تا بهترین نتیجه ممکن را به دست بیاورید. در گوشی های آیفون و سامسونگ به این شکل عمل کنید.
۱۰- واقع بین باشید: دوربین تلفن های هوشمند مسیر طولانی را پشت سر گذاشته اند اما هنوز هم در مقایسه با دوربین های تخصصی محدودیت دارند. این به دلیل اندازه حسگرها، دیافراگم ثابت لنزها و طراحی محدودتر آن ها است. با توجه به این موارد نمی توانید انتظار داشته باشید که هر بار عکس بی نظیری بگیرید.
منبع: How To Geek