معرفی
بیماری ویروس کرونا ۲۰۱۹ (کووید ۱۹) یک بیماری عفونی است که توسط سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا ۲ (SARS-CoV-2) ایجاد می شود. این بیماری نخستین بار ماه دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان و هوبئی چین مشاهده و منجر به ایجاد همه گیری شد. اولین موارد تأیید شده ۱۷ نوامبر ۲۰۱۹ در شهر هوبئی شناسایی شد. ردیابی ویروس نشانه هایی از وجود آن در فاضلاب های جمع آوری شده از شهر میلان و تورین ایتالیا در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۹ را نشان می دهد. در تاریخ ۲۷ ژوئن ۲۰۲۰، بیش از ۹٫۷۶ میلیون ابتلا در ۱۸۸ کشور و منطقه گزارش شده که منجر به مرگ بیش از ۴۹۲ هزار نفر شده است. تا زمان تهیه این گزارش نزدیک به ۱۰ میلیون نفر از مردم جهان به این بیماری مبتلا شده و بیش از ۵ میلیون نفر بهبود یافته اند.
علائم
علائم شایع کووید ۱۹ شامل تب، سرفه، خستگی، تنگی نفس و از دست رفتن حس بویایی و تشخیص طعم است. در حالی که اکثر موارد به علائم خفیف منتهی می شود، موارد پیشرفته تر این بیماری مربوط به سندرم دیسترس تنفسی حاد (ARDS) است که احتمالا در اثر طوفان سیتوکین، نارسایی اندام ها، شوک سپتیک و لخته های خونی تسریع می شود. مدت زمان قرار گرفتن در معرض این ویروس تا شروع علائم به طور معمول حدود پنج روز است، اما ممکن است بین ۲ تا ۱۴ روز نیز به طول انجامد.
راه های انتقال
این ویروس در وهله اول از طریق تماس نزدیک افراد با هم منتشر می شود که اغلب به وسیله قطرات کوچک ایجاد شده توسط سرفه، عطسه و صحبت کردن انتقال می یابد. این قطرات معمولاً به سطح زمین یا سطوح مختلف سقوط می کنند و در هوا جابجایی طولانی ندارند. با این حال، تحقیقات در ژوئن ۲۰۲۰ نشان داد که قطرات ایجاد شده در زمان صحبت کردن ممکن است ده ها دقیقه در هوا باقی بماند. احتمال انتقال بیماری از طریق لمس سطح آلوده و بعد لمس صورت کمتر از مورد قبلی است. این بیماری در ۳ روز اول شروع علائم بیشترین میزان شیوع را دارد، هر چند قبل از شروع علائم و حتی در افرادی که علائمی بروز نمی دهند نیز انتقال ممکن است.
روش استاندارد تشخیص از طریق آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز رونوشت بردار معکوس (rRT-PCR) از نمونه گلو است. تصویربرداری از قفسه سینه (سی تی اسکن) هم ممکن است جهت تشخیص در افرادی که احتمال ابتلا به عفونت در آن ها بر اساس علائم و عوامل دیگر بالا است، مفید باشد. با این حال دستورالعمل ها استفاده از سی تی اسکن را برای غربالگری روزانه توصیه نمی کنند.
اقدامات لازم
اقدامات توصیه شده برای جلوگیری از ایجاد عفونت شامل شستن مکرر دست ها، حفظ فاصله اجتماعی (به ویژه از افرادی که علائم دارند)، قرنطینه (به خصوص افراد با علائم بیماری)، پوشاندن صورت در زمان سرفه و دور نگه داشتن دست های نشسته از صورت است. پوشاندن صورت با شال یا روسری یا دستمال و یا استفاده از ماسک در مکان های عمومی توسط مقامات بهداشتی توصیه شده است تا خطر انتقال را به حداقل برساند. مقامات بهداشتی همچنین اظهار داشتند که ماسک های مختص امور پزشکی مانند ماسک های N95 صرفاً باید توسط کارکنان بخش مراقبت های بهداشتی و کسانی که مستقیماً با افراد آلوده در ارتباط هستند، مورد استفاده قرار گیرد.
درمان
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) در حال حاضر هیچ واکسن و درمان ضد ویروس خاصی برای کووید ۱۹ وجود ندارد. مراقبت ها شامل درمان علائم، مراقبت های حمایتی، ایزوله کردن و اقدامات تجربی است. سازمان جهانی بهداشت شیوع کووید ۱۹ را در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ به عنوان یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی اعلام و در ۱۱ مارس ۲۰۲۰ به عنوان یک همه گیری عنوان کرده است. شما عزیزان می توانید جهت آشنایی بیشتر با این بیماری ویدیوی زیر را مشاهده نمایید:
منبع: Wikipedia